SENTIMONITOR

Social Media Intelligence staat voor het automatisch analyseren van berichten die op social media verschijnen, het afleiden van verbanden daartussen, en vooral van de sentimenten die er onder de schrijvers leven over talloze maatschappelijke thema’s, producten, bedrijven en personen. Irion heeft in nauwe samenwerking met haar Braziliaanse collega’s het systeem Sentimonitor ontwikkeld waarmee social media, maar ook andere nieuwsbronnen automatisch kunnen worden geanalyseerd en sentimenten kunnen worden gedetecteerd.

Sentimonitor analyseert iedere dag volledig automatisch duizenden tweets, posts, blogs en nieuwsberichten, en ontdekt automatisch of er positief, negatief of neutraal wordt gesproken over u, uw organisatie, of uw producten en diensten. Op die manier kunt u razendsnel en zonder inspanning een beeld krijgen van uw impact in de samenleving.

Wat kan Sentimonitor?

Sentimonitor is een webdienst u zonder enige installatie vooraf gewoon in uw browser kunt oproepen en die onmiddellijk toegang geeft tot de vele plaatsen op het internet waar u, uw organisatie, producten en diensten genoemd worden.

Met Sentimonitor kunt u allereerst al deze mentions (vermeldingen) verzamelen, ze vervolgens automatisch laten beoordelen op sentiment, en tenslotte op verschillende wijzen grafisch visualiseren. Zo krijgt u snel een beeld van hoe de wereld over u denkt en voelt.

Een voorbeeld: Zwarte Piet

De afbeelding hieronder is een visualisatie van de sentimenten rond de beroemde ‘Zwarte Piet’-discussie in december van 2013.

De grafiek laat zien dat in de eerste 10 dagen van december 2013 de Nederlanders ongeveer gelijkwaardig verdeeld waren in hun sentimenten over het thema, maar dat rond 5 december de negatieve sentimenten toch de overhand kregen. Om te weten of de sentimenten gericht waren tegen de kritiek op Zwarte Piet of tegen Zwarte Piet zelf, kunnen we de mentions met de hand bekijken.

Taalkundige intelligentie

Sentimonitor is gebaseerd op computationele linguistiek, een technologie die het mogelijk maakt om computers automatisch menselijke taal te laten analyseren en interpreteren. Op die manier kunt u het systeem direct inzetten voor uw analyses.

Hoe werkt het?

Sentimonitor hoeft niet geïnstalleerd of geconfigureerd te worden. U hoeft slechts te surfen naar www.sentimonitor.nl, en in te loggen op het systeem. In slechts drie stappen heeft u uw zogenaamde “monitoring” gereed:

  1. Selecteer uw bronnen. U kunt daarbij kiezen uit een uitgebreid assortiment van sociale media, waaronder: Facebook, Twitter, Youtube, Google Blogs, Instagram, etc.
  2. Maak een zoekvraag. Zoals u ook in Google een zoekvraag intypt, kunt u ook in Sentimonitor uw zoekvraag intypen. Zo’n zoekvraag kan simpelweg “Zwarte Piet”, “Sochi 2014” of “rookverbod” zijn, maar ook allerlei veel complexere zoekvragen zijn mogelijk.
  3. Bewaar uw monitoring. Als u klaar bent met het formuleren van de zoekvraag, kunt u uw monitoring een naam geven en opslaan. Op dat moment zal het systeem direct aan de slag gaan om de vermeldingen op het internet in de aangegeven bronnen te gaan zoeken. Zo lang u de monitoring “aan” laat staan, zal het systeem op zoek blijven gaan naar nieuwe vermeldingen, zodat u automatisch en over een door uzelf te bepalen periode een enorme verzameling van vermeldingen opbouwt. Al die vermeldingen worden door het systeem taalkundig geanalyseerd, teneinde de sentimenten die in de teksten verborgen liggen naar boven te halen, en op een overzichtelijke manier voor u te presenteren.

 

Belangrijkste eigenschappen

  • Direct de belangrijkste beïnvloeders. Zo’n 20% van de gebruikers van sociale netwerken zijn verantwoordelijk voor 80% van de inhoud en invloed binnen de sociale netwerken. Met Sentimonitor krijgt u deze 20% meteen in beeld en kunt u op hen inzoomen.
  • Direct de belangrijkste berichten. Tweets, posts en andere berichtjes kunnen op allerlei manieren worden gerangschikt, bijvoorbeeld op datum, bereik, viraliteit en betrokkenheid. Op die manier leidt Sentimonitor u snel naar de belangrijkste berichten die uw klanten daadwerkelijk beinvloeden.
  • Direct de belangrijkste trends en thema’s. Met Sentimonitor kunt u op zoek naar zogenaamde Key Performance Indicators. Dit zijn indicatoren voor trends, thema’s en opkomende crises.
  • Last but not least: de prijs! Het mooie van Sentimonitor is dat u alleen betaalt voor wat u daadwerkelijk verbruikt. Wer zijn geen startup fees, u kunt direct na de aanschaf van een bundel beginnen, en mag daar zo lang over doen als u wilt. U kunt Sentimonitor al gebruiken voor slechts € 50,- ! De kosten worden berekend in termen van aantallen vermeldingen. Hoe meer vermeldingen u verzamelt, hoe meer u betaalt, maar uiteraard worden de bundels goedkoper per vermelding naarmate uw bundels groter zijn. U koopt dus een bundel vermeldingen, op dezelfde wijze als u bij een telefoonmaatschappij een bundel belminuten koopt.